teknikjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Examensarbete Simulatorer och processtyrning

Företag Valmet AB
Ort
Utgår

2022-11-30

Ansök nu

Examensarbete Simulatorer och processtyrning

Vill du skriva ditt examensarbete på ett världsledande företag

inom pappers/massa/energibranschen? Vi erbjuder nu ett examensarbete inom något av nedanstående ämnen.

Informationsextraktion från flödesscheman/databas för simuleringar

Bakgrund: Valmet är världsledande på processimulatorer riktade mot pappers-, massa- och energiindustrin. De täcker allt från flöden, tryck, nivåer till varvtal och kemiska reaktioner och är byggda i mjukvaran Dymola. Simulatorerna utgör basen i utbildningen för operatörer så att de, på ett tryggt sätt, lär sig manövrera maskinerna och processen. Simulatorer är även viktiga i testningen av styrsystem då de erbjuder dynamisk testning. Grunden för att skapa simulatorer är flödesscheman och/eller information från databaser. Nuvarande arbetssätt är att manuellt överföra informationen till simulatorerna men det skulle spara mycket tid att automatisera processen. Examensarbetet handlar om att extrahera information från flödesscheman eller databaser för att sedan automatisk genera objekt och kopplingar i Dymola. 

Valmets simulator-team ett en global grupp av simulatoringenjörer placerade i Sundsvall, Göteborg, Karlstad, Tammerfors och Brasilien. Vi arbetar ständigt med att förbättra simulatorerna och vår arbetsprocess, bland annat med ny teknik. Examensarbetet kan bidra mycket till att reducera det manuella arbetet som krävs för att skapa simulatorer vilket ger mer tid för att tex. förbättra modellerna och kvalitén på simulatorerna. 

Uppgift: För varje simulator krävs det mycket manuellt arbete för att överföra all information från flödesscheman till Dymola. Grundkomponenterna är ofta desamma men antalet och hur de är kopplade varierar. Uppgiften består av två delar, först att extrahera viktig information från flödesscheman eller databaser, sedan att generera objekt i Dymola baserat på den informationen. Beroende på omfattningen av examensarbetet ser vi gärna att det innefattar någon typ av machine learning eller AI för att, på ett smart sätt, extrahera information från flödesscheman. Likväl bestämmer omfattningen om arbetet även innefattar kopplingar mellan objekten i Dymola eller ej. 

Omfattning: Beroende på omfattning antingen 15p eller 30p. Enskilt arbete.

Din profil: Civilingenjörsutbildning inom informatik, data, teknisk fysik, elektroteknik eller liknande. Det är meriterande om du varit i kontakt med bildbehandling, Dymola eller simulatorer tidigare.

Önskat startdatum: Planen är att exjobbet starar hösten 2022 och löper under höstterminen, men vi är flexibla för andra upplägg. Vi tar även emot ansökningar inför vårterminen 2023.

Ort: Handledare kommer att vara stationerad i Sundsvall men arbetet kan även genomföras i Göteborg eller Karlstad.

Vill du veta mer? Emma Sundling kommer att handleda arbetet och kan berätta mer, mail: emma.sundling@valmet.com

-----

Surrogatmodell för en maskin eller process

Bakgrund: Valmet är världsledande på processimulatorer riktade mot pappers-, massa- och energiindustrin. De täcker allt från flöden, tryck, nivåer till varvtal och kemiska reaktioner och är byggda i mjukvaran Dymola. Simulatorerna utgör basen i utbildningen för operatörer så att de, på ett tryggt sätt, lär sig manövrera maskinerna och processen. Simulatorer är även viktiga i testningen av styrsystem då de erbjuder dynamisk testning. I vissa fall, särskilt för avancerade modeller, begränsar komplexiteten möjligheten att köra simuleringen mycket snabbare än realtid. Detta kan försvåra simulatorutbildningarna men är, för närvarande, också hindrande gällande möjligheten att använda simulatorer för prediktion eller för en digital tvilling. Examensarbetet handlar om att skapa surrogatmodeller för antingen en maskin eller en process med hjälp av data från Valmets simulatorer.

Uppgift: Syftet med arbetet är att utveckla surrogatmodell för en maskin eller en process. Det är viktigt att kunna jämföra nuvarande simulatormodell med surrogatmodellen, både gällande prestanda och precision. Validering av surrogatmodellen är därför också en väsentlig del av examensarbetet. Om det visar sig möjligt att skapa passande surrogatmodeller inkluderar examensarbetet även utvecklingen av en lämplig process för att skapa surrogatmodeller. Detta för att i framtiden ha möjlighet att utveckla och utvidga användningen av surrogatmodeller.  

Omfattning: 30p. Enskilt eller pararbete.

Din profil: Civilingenjörsutbildning inom informatik, data, teknisk fysik, elektroteknik eller liknande. Det är meriterande om du varit i kontakt med surrogatmodeller, Dymola eller simulatorer tidigare.

Önskat startdatum: Planen är att exjobbet starar hösten 2022 och löper under höstterminen, men vi är flexibla för andra upplägg. Vi tar även emot ansökningar inför vårterminen 2023.

Ort: Sundsvall

Vill du veta mer? Mattias Edvall kommer att handleda arbetet och kan berätta mer, mail: mattias.edvall@valmet.com

-----

Gamifiering av process-simulatorer

Bakgrund: Valmet är världsledande på processimulatorer riktade mot pappers-, massa- och energiindustrin. De täcker allt från flöden, tryck, nivåer till varvtal och kemiska reaktioner.  Simulatorerna utgör basen i utbildningen för operatörer så att de, på ett tryggt sätt, lär sig manövrera maskinerna och processen. Utbildningen består av ett antal övningar relaterade till dagliga situationer de kan stöta på så som start och stop, störningar osv. Operatören utför övningarna och resultaten sparas för jämförelse och eventuell certifiering. Examensarbetet handlar om att undersöka hur process-simulatorer och operatörsutbildning kan utvecklas med hjälp av gamifiering.

Valmets simulatorteam är en global grupp av simulatoringenjörer placerade i Sundsvall, Göteborg, Karlstad, Tammerfors och Brasilien. Vi arbetar ständigt med att förbättra simulatorerna, både från ett tekniskt perspektiv men också från ett psykologiskt och pedagogiskt perspektiv. Examensarbetet kan bidra till nya infallsvinklar gällande utbildning för att få operatörerna att köra på bästa möjliga sätt. Välutbildade, kunniga operatörer kan innebära stora besparingar gällande både uppstartstid och högre upptid, dvs färre oplanerade stop och högre produktion.

Uppgift: För varje utbildning skapas ett antal övningar som operatörerna ska göra, vilka är kundspecifika. Det är viktigt att övningarna är relevanta för operatörernas dagliga jobb och utmaningar samt att de är engagerande och intressanta. Ju mer operatörerna har testat på och kört övningarna, desto bättre kommer de att bli på att hantera maskinerna och processen i framtiden. Syftet med examensarbetet är att undersöka hur man kan gamifera övningarna med processimulatorn för att göra dom mer intressanta och engagerande. Arbetet börjar med introduktion till våra simulatorer och standardövningar samt inläsning på simulatorer och gamifiering. Därefter ska förslag och mock-ups tas fram för olika övningar för olika areor.

Om antalet övningar och areor blir för många krävs en prioritering, alternativt ett standardförslag för gamifiering av liknande övningar. Förslagen behöver inte realiseras i Valmets mjukvara men ska presenteras på ett sätt så att det kan implementeras i ett senare skede. Vid möjlighet kan examensarbetaren även delta på en utbildning för att få inblick i hur det går till.

Omfattning: 30 poäng, antingen enskilt eller i par.

Din profil: Någon utbildning relaterad till pedagogik, gamifiering och UX eller informatik.

Önskat startdatum: Planen är att exjobbet starar hösten 2022 och löper under höstterminen, men vi är flexibla för andra upplägg. Vi tar även emot ansökningar inför vårterminen 2023.

Ort: Handledare kommer att vara stationerad i Sundsvall men arbetet kan även genomföras i Göteborg eller Karlstad.

Vill du veta mer? Lars Almkvist eller Emma Sundling kommer att handleda arbetet och kan berätta mer, mail: emma.sundling@valmet.com.

Har vi väckt ditt intresse?

Vi erbjuder ett spännande exjobb med mycket olika tekniker och program, problemlösning och engagerade handledare.

Vi ser fram emot din ansökan senast 30 november. Urvalet sker löpande, så skicka in din ansökan redan idag. Kom ihåg att ange vilket tema du är intresserad av i din ansökan.

 

 

Dela detta jobb

Examensarbete Simulatorer och processtyrning

Valmet AB